Get Adobe Flash player

Vennskapslinker

074825
Idag
I går
Denne uka
Sist uke
Denne måneden
Siste måned
Totalt
77
102
77
73387
3054
3610
74825

Din IP: 54.92.194.75
17-12-17 14:29 Europe/Oslo


Lutefisk og ertestuing
lutefiskertestuing

Ingredienser:

3 kg lutefisk
2 - 3 ss salt
1- 2 pakker ferdig ertestuing, eller tørre grønne erter.
ca 600 g gode poteter, for eksempel Ringeriks, Mandel.
200 g bacon i skiver eller et stykke.
grovmalt pepper

Ertestuing:

3 dl tørre grønne erter
vann
1 dl melk
1 ss hvetemel
1 ts salt

Veiledning:

Forskjellige kokemetoder for lutefisk:
Ulike kokekar kan brukes, men ikke av aluminium, de blir mørkfarget av lut.

Koking i kjele uten vann:

Bruk en stålkjele til koking av lutefisk.
Legg fisken med skinnsiden ned og dryss salt over. Kok opp og la fisken stå og trekke ca 10 minutter, store stykker kan trenge lengre tid. Fisken blir fast og fin.

Koking i mikrobølgeovn:

Legg fisken med skinnsiden ned i en form med lokk, egnet for mikrobølgekoking. Dryss over salt, ½ ts pr. kg fisk. Legg på lokket. For best resultat kok max 1 kg om gangen.1 kg fisk kokes 6 minutter , 600 watt. Kontroller om fisken er kokt, tykke stykker kan trenge 2 minutter ekstra, kanskje mer. La fisken stå 5 minutter med lokk for etterkoking og temperaturutjevning, før servering.
Fisken blir fast og fin.
Vi anbefaler å koke lutefisken uten vann i stekeovnspanne. Sett stekeovnen på 200 grader. Legg fisken i en langpanne eller ildfast fat med skinnsiden ned. Dryss salt over lutefisken. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie.
Settes i ovn ca 40 minutter ved 200 grader. Skjær baconet i terninger og stek det på svak varme så fettet får smelte og baconet bli sprøtt.

Slik tilberedes ertestuing:

La ertene ligge i vann natten over. Kok dem møre i nytt vann, bruk så mye vann at det dekker ertene. Lag jevning av melk og hvetemel. Rør inn jevningen og la stuingen koke 5-6 minutter. Smak til med salt.

Alternative tilbehør:

Baconterninger/-fett kan erstattes med ribbefett, smeltet smør, eggesmør, kaldt smør eller hvit saus. Noen vil ha lefse, flatbrød, sennep/sennepspulver, brunost og/eller sirup til lutefisken.