24 ting å gjøre til jul

   

1. Se lyst på det. Skal ditt hjem se ut som alle andres, bør du få fram den elektriske syvarmede lysestaken i vinduet. Adventsstjernen hører dessuten med. Og ikke glem å tenne et nytt lys i adventsstaken hver søndag før julaften.

2. Blomstrende løk. Pass på at den løken du kjøper av amaryllis og svibler er kuldebehandlet før du setter i en potte for driving. Sørg for god drenering i potten. De bekvemme av oss kan kjøpe ferdige oppsatser eller plantede løk som allerede spirer, der det eneste som skal gjøres er å gi lys og vann.

3. Utendørs juletre. Ikke akkurat enøk-tiltak, men dekorativt. Siden i fjor har mange av lyspærene trolig takket for seg, og bør strengt tatt skiftes ut. Tar du helt av, sørger du for utvendig juledekorering av huset med lys i all slags tenkelige farger.

4. Fram med kjevla. Syv slag småkaker må til for å få julen i boks, men de "lærde strides" om hva disse sortene er. Velg selv. Gjør eventuelt jobben enklere og mer sosial ved å samle vennegjengen, og la alle ta med sin deig. Husk prøvesmaking. Deigen er garantert saftigere enn det stekte resultatet.

5. Løp og kjøp. Gavene må i hus. Lag det samme til mange, eller kjøp likt, en cd eller bok. Da effektiviserer du julehandelen, og det setter mange pris på. Kalendere med utvalgte foto av de søte små er en gave som verdsettes av besteforeldre.

6. Gaver med stil. Innpakningen trenger ikke være så dyr eller avansert. Bruk gamle aviser, gråpapir, tekstiler, tapeter, noteark. Pynt med enkelt bånd, gjerne hyssing og fest en liten kongle eller kvist på.

7. I et krybberom. "Dere skal finne et barn som er svøpt og ligger i en krybbe". En julekrybbe er en koselig tradisjon, det like kjekt å pakke den ut og sette den opp hvert år.

8. Helt strøkent. Sjekk findukene. Er de fulle av gammel moro, og må leveres på renseriet, ikke drøy for lenge.

9. Glitrende jul. Er det én dag i året sølvtøyet skal hentes fram, så må det være julaften. For at spesielle mønstre – og siseleringer i alle tenkelige former – skal komme til rett, må det pusses. Svovel og klor som er i lufta fører til at sølv anløper, det vil si at sølvet blir brunt og svart.

10. Bekransning. Lag en hyggelig krans til døren eller vinduet. Bare granbar med et bånd med sløyfe er dekorativt. Eukalyptus er heller ikke dumt. Begge deler sprer deilig frisk duft i heimen.

11. Hyllefyll. For å kunne pryde peishylla med bildekort av mer eller mindre søte unger, må du selv sende hilsener til familie og venner. Men ha i minne at det fantasiløse "God jul og godt nytt år" irriterer mer enn det gleder. Og dropp ferdigskrevne julebrev med ensidig selvskryt.

12. Siste innspurt. Heimen skal etter sigende være perfekt til jul. Desember er derfor tidspunktet for å feste den løse listen du har irritert deg over i hele år.

13. Gult er kult. Bak lussekatter på luciadagen. For å få den ønskede gulfargen brukes vanligvis safran, men gurkemeie kan også gi den ønskede effekten. Ifør deg krone og et hvitt laken og server til frokost med tente lys.

14. Røkelse og myrra. Skaff deg røkelse så kommer julestemningen fortere til deg. Apoteket har den klassiske. Sørg for masse stearinlys og t-lys. Lys i mørketida er et must. Du kan selv lage fine lykter med norgesglass og blikkbokser.

15. Trendnisse. Gå gjennom julepynten, er det noe du vil komplettere? Så slipper du å sitte igjen med pynt til et halvt juletre. Er du en trendnisse, må du ut og fylle sekken: Sølv mikset med sort, sommerfugler med glitter, prismepynt, og kuler med stoff i romantisk stil er det nye i år, ifølge Marit Minsås, som lager juledekorasjoner for Grønt Miljø.

16. Grønn & glitrende. Er du ute i siste liten, risikerer du skjeve og ribbede juletrær. Kjøp derfor inn granen et par uker før. Den kan ligge en stund ute, og tas inn et døgn i forveien.

17. Pepperkakehus. En helkveldsjobb, hvis du skal steke, lime og pynte og dekorere. Er en kunst og går ikke under generell julebakst.

18. Smak, smak. Prøvesmaking av juleøl, juleakevitt og eventuelt gløgg. Også en helkveldsjobb.

19. Julerent. "Så gjør vi så når vi vasker vårt gulv", lyder en gammel julesang. Men bare gulvvask er ikke tilstrekkelig. En real storrengjøring innebærer rengjøring av vegger og tak, rens av tepper, skifting og vasking av gardiner, pussing av vinduer og støvsuging av bøker og annet "hyllefyll". Men hvordan skal vi orke alt dette? Ta en runde med støvsugeren. En skål med grønnsåpe under sofaen sørger for duft av rent hus.

20. På kornet. Fuglenek med rødt bånd gir julestemning. Dessuten får fuglene noe ekstra god å bite i.

21. Gå i baret. Nå er det på tide å bedekke trappen med granbar.

22. Godt i en sokk. Gjør du en god jobb med julestrømpene, risikerer du at avkommet vender hjem til jul, selv når de er halvveis til seksti. Strømpen henges på døren til barnerommet, fylles med favorittgodteriet og et juleblad.

23. Pyntesyke. Sett fram nisser og andre dekorasjoner. Har du ikke blitt grepet av minimalismen, bør det være nisser, rødt og glorete på hver ledige flate. Dersom du har mulighet, gi barna et eget sted hvor de kan ha sine dekorasjoner. Så slipper du at dorullnisser invaderer hele huset.

24. Dryss, dryss. Du grønne glitrende tre god dag. Nå er det på tide å slippe treet inn i varmen, og ønske god jul til alle småkrypene som følger med på lasset. I juletreet bor det over 15000 bitte små dyr! Men koselig er det - når duften av gran brer seg, lysene forhåpentligvis lar seg tenne, og man høyt i toppen har fått festet den blanke stjerne.

God jul i stua!